SAĞLIK BİLİMLERİ ALANINDA LİSANSÜSTÜ ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERE YÖNELİK BİLİMSEL ARAŞTIRMA ve PROJE YAZMA EĞİTİMİ
Amaç ve Kapsam
SAĞLIK BİLİMLERİ ALANINDA LİSANSÜSTÜ ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERE YÖNELİK BİLİMSEL ARAŞTIRMA ve PROJE YAZMA EĞİTİMİ
2-4 Aralık 2024
08:30 - 18:00
Amaç
Yirmi birinci yüzyılın en güçlü ekonomilerinin, bilimsel araştırmalar ve projeler ışığında güçlü bilim ve teknoloji üreten ülkelere ait olduğu söylenebilir. Bilimsel araştırma ve geliştirme projeleri ile üniversitelerin endüstribilim ekosisteminin içinde aktif rol almaları yenilikçi politika yaklaşımı açısından önemlidir.
Modern toplumlar araştırma, sorgulama, bilgi üretmeye karşı tutum ve davranışları değerlendirerek bilimsel düşünebilen insan yetiştirme önündeki engelleri aşmaya çalışmaktadır. Lisansüstü öğrencilerinin bilgi düzeyleri bazı araştırmacılar tarafından değerlendirilmiş olup çalışmalara bakıldığında öğrencilerin çoğunun makalesinin olmadığı, bilimsel araştırma gerçekleştirmeye ilişkin kaygılarının olduğu, bu durumun öğrencilerin bilgi düzeylerindeki eksiklikten kaynaklandığı söylenebilir. Yine öğrencilerin kaynaklara ulaşma, giriş bölümünü yazma, araştırma yöntemini belirleme, örnekleme ulaşma, uygulama yapma, verileri toplama ve analiz etme gibi aşamalarda zorluk çektikleri saptanmıştır.
Lisansüstü öğrencilerinin bilimsel araştırma ve proje yapabilmek amacıyla bir deneyim kazanabilmesi için öncelikle bilimsel araştırmanın ve projenin nasıl yapılacağına ilişkin yeterli bilgi düzeyine erişmeleri gerekmektedir. Üniversiteler, bilim tabanlı bilginin akademiden endüstriye aktarıldığı temel kurumlar olma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, üniversiteler ve akademisyenler inovasyon gelişimi ve yayılımı için önemli bir potansiyeldir. Bilim tabanlı bilginin üretiminde, projelerinin önemi yadsınamaz. Projelerin artırılması ve üniversitelere dış fon kaynağı sağlanması, hem üniversitelerin gelişimi hem de ülke ekonomisinin gelişimi açısından önem arz etmektedir. Bu bağlamda, proje yazma eğitimleri aracılığıyla, üniversite genelinde proje kültürünün yaygınlaştırılması ve üniversitelerin inovasyon yönetimindeki rolünün ve inovasyon yayılımına olan katkısının artması beklenmektedir. Düzenlenecek olan eğitimlerde yaşanan problemlerin belirlenmesi ve ileride yürütülecek eğitimlere yönelik tedbirlerin alınması, verilecek eğitimlerin kalitesini ve verimliliğini artıracaktır.
Bu etkinliğinin temel amacı, TÜBİTAK'ın sağlayacağı desteklerle Sağlık Bilimleri alanında lisansüstü öğrenim gören öğrencilerin bilimsel yönden gelişmelerine katkıda bulunmak, nitelikli bilim insanının yetişmesi yolunda kazanımlar sağlayarak farkındalık oluşturmaktır.
Kapsam
Bu eğitim programı, sağlık bilimleri alanında (Hemşirelik, Sağlik Yönetimi, Ebelik, Beslenme ve Diyetetik bölümlerinde) lisansüstü (yüksek lisans, doktora) programlardaöğrenimini sürdüren öğrencilere yöneliktir. Eğitim programı kapsamında farklı üniversitelerde lisansüstü öğrenim gören öğrencilerin bir araya gelmesi sağlanacak olup ortak bir sinerji oluşturularak; alanında uzman bir ekip tarafından teorik olarak bilimsel araştırma ve proje yazma eğitimine yönelik bilgi ve becerileri içeren eğitimler verilmesi planlanmıştır.
Eğitim Programı yüz yüze (hem teorik hem uygulamalı olacak şekilde) uygulanacak olup, hazırlanan program, her biri 40 dakikalık 1. Gün 10 ders (sabah 5 ders teorik, öğleden sonra 5 ders uygulama şeklinde), 2.Gün 10 ders (sabah 5 ders teorik, öğleden sonra 5 ders uygulama şeklinde), 3. Gün 10 ders (sabah 5 ders teorik, öğleden sonra 5 ders uygulama şeklinde) ve 1 ders saati de kapanış dersi olmak üzere 11 ders, toplam 3 gün ve 31 oturumdan oluşmaktadır. Eğitim 3 gün sürecek olup sabahları teorik öğleden sonra uygulama olacak şekilde planlanmıştır. teorik eğitimler sonrası eğitmenler kontrolünde öğrenciler 5 kişilik küçük gruplara (4 grup) ayrılacak verilen bilgiler doğrultusunda katılımcılara bilimsel araştırma ve proje yazımı konularında uygulamalar yaptırılacaktır. Eğitim öncesi ve sonrasında eğitimin değerlendirilmesi amacıyla katılımcılardan geri bildirim alınacaktır. Eğitime tam katılım sağlayan katılımcılara katılım belgesi verilecektir. Programda 20 kontenjan bulunmaktadır.
Yer ve Zaman: Yüzyüze (Teorik ve Uygulamalı)
Başvuru Tarihleri: 01-30 EKİM 2024
Planlanan Eğitim Tarihi: 02-03-04 ARALIK 2024
Eğitim Ücreti: TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında ücretsizdir.